Dzisiaj jest: Poniedziałek, 29.04.2024 Imieniny: Piotra i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Skrobia modyfikowana - szkodzi czy nie? 
Skrobia modyfikowana - szkodzi czy nie?
14.12.2013

Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddaje się obróbce, w celu zmiany jej właściwości fizycznych lub chemicznych. Współcześnie wykorzystuje się cztery główne źródła skrobi, a mianowicie kukurydzę, ziemniaki, pszenicę i tapiokę. Proces



Słodzik - (nie)zdrowa słodycz 
Słodzik - (nie)zdrowa słodycz
28.11.2013

Wszyscy kochamy słodkości. Niestety ich nadmierne spożycie przyczynia się do przybierania na wadze, czego, szczególnie dzisiaj, wszyscy próbują uniknąć. Jak pogodzić chęć na coś słodkiego z troską o zgrabną figurą i dobre zdrowie? Z pomocą, jak się z



Strzeż się konserwantów w żywności 
Strzeż się konserwantów w żywności
13.06.2013

Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla nasze



Lista dodatków do żywności 
Lista dodatków do żywności
04.12.2008

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz



Aspartam 
Aspartam
03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano